Mee Bandung
Bahan-bahan ( utk 3-4 org makan )
- 1 kg mee kuning (di celur dan di toskan)
- 10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
- 1 labu bawang putih (diketuk)
- 5 biji bawang merah
- ½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air (alternatively boleh guna sotong rendam, rebus juga, ini style Mee Bandung Tanjung Agas, Muar)
- ½ cawan udang hidup 1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
- Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci) Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
- 1/2 cawan gula pasir
- 3 - 4 cawan air rebusan daging
- 1 sudu makan sos tiram
- Telur ayam (mengikut jumlah hidangan) Garam secukup rasa Minyak untuk menumis
- Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference. Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)
Cara-cara
- Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
- Panaskan sedikit minyak didalam kuali
- Tumiskan bahan bahan yang dikisar.
- Masukkan udang, daging rebus batang sawi ,bahan2 sampingan dan air rebusan daging dan garam
- Masak hingga kesemua bahan empuk dan akhir sekali masukkan telur dan kacau perlahan2
- Curahkan kuah keatas mee yang telah di letak dalam mangkuk..hiaskan dgn daun bawang dan daun sadri
Sumber: http://www.myresipi.com
No comments:
Post a Comment