Saturday 22 December 2012

puding kustard strawberry

P1050758


Bahan-bahan ( 10 orang )

  • 1/2 cawan tepung kustard
  • 4 cawan air
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 kotak agar-agar serbuk (perisa strawberry)
  • 2 cawan air untuk masak aga-agar
  • 10 biji buah strawberry (bolh diganti dgn buah campuran dlm tin)

Cara-cara

  1. Masukkan tepung kastard dan air ke dalam periuk. Kacau hingga sebati.
  2. Panaskan ke atas api yang perlahan. Hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul-ketul.
  3. Masukkan gula pasir dan susu cair. Kacau sehingga masak. Warna kustard akan berubah warna kekuningan.
  4. Masukkan ke dalam bekas. Sejukkan kustard tadi.
  5. Setelah kustard sudah agak keras, masak agar-agar bersama-sama dengan air ke dalam periuk. Gunakan api yang perlahan.
  6. Masak sehingga agar-agar itu cair. Angkat dan masukkan ke dalam bekas kustard tadi. Tuang sedikit demi sedikit supaya ianya tidak bercampur dengan kustard.
  7. Masukkan buah strawberry atau buah campuran ke atasnya. Sejukkan dalam peti sejuk. Selamat mencuba.

Sumber: http://www.myresipi.com

No comments:

Post a Comment